Yemek

Yemek

Bulgaristan oldukça farklı yapıda birçok kültüre ev sahipliği yapan bir ülke olarak bilinir. Bu sebeple kültürlerin etkisini...

İçindekiler

Yemek

Bulgar ulusu değişik etnik topluluklardan oluşur ve naturel ki bu zengin çeşitliliğin Bulgar mutfağına farklı katkısı olmuştur. tarihsel mirası da eklenince ortaya bir lezzet zenginliği çıkmaktadır. Bulgaristan’ın, Slav özellikleri ile Akdeniz mutfağını, Osmanlı’ dan kalma Türk yemekleriyle Avrupa lezzetlerini arasında barındıran ve hepsini uyum içinde kullanan özgün bir mutfak geleneği bulunur. Damak zevklerine çok aşırı düşkün bir ulus olan Bulgarların mutfağı Türk mutfağı ile benzerlik gösterir. öyle ki bazı yemek isimleri bile birebirdir. Bunun yanı sıra hiç şüphesiz ki Bulgaristan’da ayrıcalıklı mahalli lezzetlerle de bulunur.

Et yemekleri, sebzeli yemekler, sütlü ürünlerin bolca tüketildiği Bulgar mutfağında ekseriyetle kısa sürede pişirme yöntemi olarak fırın, mühim bir yer tutmaktadır. Bir çok yemekte taze ya da koyulaştırılmış süt, soğan, sarımsak benzeri lezzet artırıcı katkılar önemli bir yer tutar. Kekik, maydanoz, nane ve dereotu olmazsa olmazlar arasındadır.

Sulu tencere yemeklerinin ve güveçlerin yanı sıra ızgara ve kebap bu gibi et yemekleriyle adından söz ettirmektedir. Süt ve süt ürünleri epey bir yaygın olan Bulgaristan yoğurdun ana vatanı olarak tanımlanmaktadır.

Çoğunlukla ev yemekleriyle ünlü olan Bulgar mutfağı haşlanarak yada fırınlanarak pişirilen güveç tarzı yemeklerden oluşur. Sıcak ve soğuk çorba çeşitleri, turşuları, reçelleri ve hamur işleri de damak tadınıza hitap edecektir.

Bulgaristan’da kahvaltı yapmak büyük bir zevktir. Kahve, çay, süt, reçel, tereyağı, zeytin, peynir, sucuk, salam, jambon, sosis, pastırmadan oluşan varlıklı bir kahvaltıları vardır. Bulgarlar için sabah kahvesi aşırı önemli bir şeydir.

En isimlendirilen yemekleri; Türk mutfağında çoban salatası olarak adlandırılan salatanın üzerine Bulgar peyniri serpilerek servis edilen şopska salatasıdır. çok fazla kaliteli olan Bulgar peynirleri memleket dışında bile popülerdir. bilhassa, Kaşkaval adıyla adlandırılan kaşar peyniri birçok ülkeye ihraç edilmekte.

Bulgaristan’da her zaman denemeniz gereken bol türlü ve leziz çorbalar, Bulgar mutfağının temel direğidir. Hem öğle, hem de akşam yemeklerinde tüketilmekte olan çorbaları şöyle sıralayabiliriz. Türk mutfağında cacık şekilde isimlendirilen tarator ve gene işkembe çorbası şekilde bildiğimiz shkembe, Pileşka (tavuk çorbası), Bob çorba veya manastirska (kuru fasulye çorbası) bu gibi çorbaların birlikte, ısırgan otu çorbası (koprivena), ıspanak çorbası (spanaçena), kuzu ciğeri çorbası, balık çorbası, paça çorbası, kurban çorbası gibi bir çok çorba çeşitleri bulunur.

Mahalli bir lezzet olan Mişmaş geleneksel yemeği; çırpılmış yumurtaların domates, soğan ve biber ile pişirilmesinden oluşan bizim menemen dediğimiz bir yemek çeşididir.

Ülke mutfağının başka meşhur geleneksel yemekleri arasında yaprak sarması, biber dolması, lahana sarması, baharatlı soğanlı sebzeli pilav, etli ve patlıcanlı güveç ve imambayıldı yemeklerini sayabiliriz.

Yurdumuzda pişi adıyla bilinen ve çoğunlukla kandillerde pişirilen, kızartılmış hamur parçaları pofuduk; çoğunlukla Paskalya dönemlerinde pişirilen limon aromalı üzeri şeker ve üzüm parçalarıyla süslü kek kozunak; kızartılmış hamur toplarının şerbete batırılarak servis edilen lokma tatlısı kazanlak; baklava veya kadayıf bunun gibi şark tatlıları birlikte krem karamel ve krep benzeri Avrupa tatlıları; yağlı, yumurtalı kızarmış hamur işi Kişa; pudra şekerli yada arasında marmelat tarzı tatlılar olan yağda kızartılmış börek ponichka ve gevrek (susamlı, yuvarlak bir çeşit çörek) sayabileceğimiz tatlı çeşitleridir.

Tahin helvası, cevizli kabak tatlısı, lokum, baklava, tulumba tatlısı ve türlü meyvelerden yapılan kompostolar; Bulgar mutfağının Türk mutfağından ne kadar etkilendiğini işaret eden tatlı çeşitleridir.

Eğer ayağınız yılbaşı dönemlerinde bu ülkeye düşerse, Kurabiiki ve maslenki isimli bizim kurabiye dediğimiz özellikle yılbaşı döneminde üretilen üzeri çeşitli reçeller ve pudra şekeri ile süslenen tatlı çeşitlerini denemenizi öneriyoruz.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!