Diğer Avrupa Ülkelerinde Üniversite Eğitimi

Diğer Avrupa Ülkelerinde Üniversite Eğitimi

Diğer Avrupa Ülkelerinde Üniversite Eğitimi, İtalya’da olduğu bu gibi Fransa’da da lisans eğitimi 3 yıl, yüksek lisans eğitimi..

Diğer Avrupa Ülkelerinde Üniversite Eğitimi

Fransa

İtalya’da olduğu bu gibi Fransa’da da lisans eğitimi 3 yıl, yüksek lisans eğitimi 2 yıl sürmektedir. Fransa’daki okulların tamamına yakını devlet üniversiteleridir ve ücretsizdir. Fransa’da klasik üniversitelere ilave olarak tıpkı zamanda Grandes Ecoles adı verilen ve kurumların içerisinde gerçekleştirilen yazılı-sözlü sınavlarla öğrenci alan okullar da bulunur. Bu okullar daha küçük talebe kapasiteli olmalarına karşın belirli bölgelerde verdikleri üst düzey eğitimlerle tarih boyunca birçok yazar, düşünür, bilim adamı ve politikacı yetiştirmişlerdir.

Fransa’da yüksek tahsil sisteminin aşamaları Licence (Lisans) – Licence Profesionnelle (profesyonel Lisans), Master ve Doktora (Doktora) olarak üçe ayrılmış durumdadır. Lisans derecesi 180 ECTS (European Credit), Master derecesi ise 120 ECTS ile alınabilmektedir. Fransa’da aynı zamanda eğitimin tamamıyla İngilizce verildiği, iktisat, işletme, siyasal bilimler, mühendislik ve daha başka bölgelerde sunulan master programları mevcuttur.

Belçika

değişik bölgelerden oluşan Belçika’daki yüksek tahsil kurumlarındaki eğitim dili üniversitenin bulunduğu bölgenin resmi diline göre değişmektedir. Eğitim dili Valon Bölgesi’nde Fransızca, Flaman Bölgesi’nde ise Flamanca eğitim verilmekte. Bunların yanı sıra özellikle Brüksel’de bu iki dilde de eğitim verici okullar ve ülkenin genelinde ingilizce eğitim veren okullar bulunmakta. Bu ülkede lisans eğitimi Professional Bachelor, Advanced Bachelor ve Academic Bachelor şekilde üçe ayrılmaktadır. Lisans eğitiminin 3 sene sürdüğü Belçika’da eğitim masrafları ise okula ve programa bağlı şekilde 500-7000 Euro arasında değişmektedir.

Ukrayna

Ukrayna yüksek öğrenim için son zamanlarda çokça tercih edilen ülkelerden biridir. sınav şartının bulunmadığı üniversitelerde Ukraynaca, Rusça ve İngilizce eğitim verilmektedir. Bologna Süreci’ne de dahil olmuş olan Ukrayna’daki okullarda eğitim diline hakim olabilmek için 1 yıl hazırlık okumak olasıdır. Birbirine benzeyen diller olan Rusça ve Ukraynacadan birisi üzerine eğitim alırken diğerini de geliştirmek mümkün. Sovyetler Birliği döneminde ülkenin prestijli üniversitelerine ev sahipliği yapan Ukrayna bu özelliğini halen sürdürmektedir. bilhassa teknik bölgelerde üstünlüğe sahip Ukrayna üniversitelerinden alınan diplomalar, Ukrayna’nın Bologna Süreci’nde yer alması itibarıyla birçok Avrupa ülkesinde kabul görmektedir.

Bu üniversitelerin ‘YöK Denkliği’ne sahip olup olmadıklarını öğrenmek için YÖK ile bağlantıya geçmenizi öneririz. Bu ülkede yüksek lisans eğitimi almak isteyenlerin ise Türkiye’de bir lisans programından mezun olmaları gerekir. Başvurulan üniversite, alınan lisans eğitiminde görülen dersleri ve not dökümünü inceleyerek öğrencileri kabul eder. Ukrayna’da yüksek lisans eğitimi seçilen programa göre 1,5-2 yıl arasında sürmektedir.

Bulgaristan

7,4 milyonluk nüfusa sahip Bulgaristan ülkemizin kuzeybatı komşusudur. Hem Türkiye’ye olan coğrafi yakınlığı, hem de üniversite kabul şartlarının kolaylığı nedeniyle Bulgaristan çok sayıda Türk talebe vasıtası ile yüksek tahsil için tercih edilmektedir. 2007’de Avrupa Birliği’ne aza olarak kabul edilen Bulgaristan tıpkı sürede Avrupa Birliği arasında yüksek öğrenim standartlarını düzenleyen Bologna Süreci’ne de ilk oluşturulduğu 1999 yılından bu yana üyedir. Bu hal, Bulgaristan’da bir üniversiteden alınan diplomanın AB ülkelerinde geçerliliği bulunduğu, buna ek şekilde da, Bulgaristan’da üniversite okuyan bir öğrencinin AB ülkelerindeki üniversitelere yatay geçiş yapma şansının olduğu manasına gelmektedir. Bilhassa Sırbistan, memleketimiz, Rusya ve Romanya gibi çevre ülkelerden öğrencilerin tercih ettiği Bulgaristan’da eğitim masrafları çok sayıda Avrupa ülkesine kıyasla yoğun şekilde düşüktür.

Yıllık eğitim ücretinin 3000 Euro civarında bulunduğu ülkede konaklama ve yaşam masrafları da azdır. Bulgaristan üniversitelerinde en iyi tercih edilen bölümler ise mühendislik programları, tıp, diş hekimliği ve eczacılıktır. Bu ülkedeki devlet üniversitelerinin mühim bir bölümü YöK yönünden tanınmaktadır. ancak bu konudaki en sıhhatli bilgi YöK ile iletişime geçerek alınabilmektedir.

Romanya

2007 yılından bu güne kadar Avrupa Birliği üyesi olan Romanya’da eğitim dili Romence ve ingilizcedir. Okumak istedikleri bölümün sadece Romence dilinde verilmesi biçiminde öğrenciler 1 sene dil hazırlığı okurlar. Lisans eğitimi 3 sene (Tıp eğitimi benzeri diğer bazı uzmanlık alanları dışında), yüksek lisans eğitimi ise 2 yıl sürmektedir. Eğitim ücretlerinin yüksek bulunmadığı ülkede oldukça çok bolümde yıllık 2000-3000 Euro arasında, tıp, dişçilik, eczacılık gibi diğer bölümlerde ise 3500-5000 Euro arasındadır. Yaklaşık 22 milyonluk bir nüfusa sahip olan ülkede yüksek öğrenim için azami tercih edilen şehirler Bükreş, Cluj, Köstence, Braşov ve ıaşi’dir. Romanya yüksek tahsil sistemini 1999 yılında ilk anlaşmaların imzalanmasından buyana üyesi olduğu Bologna Süreci’ne göre düzenlemektedir.

Macaristan

2004 yılında Avrupa Birliği üyesi olan Macaristan özellikle bu tarihten itibaren yüksek öğrenimlerini bu ülkede tamamlamak arzulayan çok sayıda ülkeden öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Yüksek eğitim kalitesine sahip Macaristan üniversiteleri tarih boyunca önemli bilim adamı ve düşünür yetiştirmiştir. Lisans programlarına kabul için herhangi bir sınav koşulu bulunmayan Macaristan’da eğitim için en fazla tercih edilen şehirler Budapeste, Debrecen, Szeged ve Pecs’tir. Eğitim dilinin ingilizce bulunduğu ülkede yabancı öğrenciler, okumak istedikleri lisans programına başlamadan evvela, içerisinde hem İngilizce hem de okumak istedikleri bolum doğrultusunda hazırlayıcı derslerin de olduğu 1 senelik hazırlık döneminden geçerler. ancak hem dil hem de akademik şekilde hazır olan öğrenciler üniversite sebebi ile düzenlenen muafiyet sınavını geçmeleri şartı ile doğrudan lisans eğitimlerine başlayabilirler.

Macaristan’da eğitim almanın bir başka avantajı da Schengen Vizesi’nin sağladığı seyahat avantajıdır. Schengen bölgesinde olan Macaristan’da eğitim gören öğrenciler Schengen bölgesine eklenmiş olan oldukça çok Avrupa ülkesinde özgürce dolaşabilme sansına sahiptirler. Macaristan üniversitelerinde lisans eğitimi 3, master eğitimi ise 2 yıl sürmektedir. Tip eğitimi altı, eczacılık ve dişçilik eğitimleri ise 5 sene sürmektedir. Macaristan’da master eğitimi sonrasında 2 sene çalışma izni verilmektedir.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!